KOJU SREDNJU ŠKOLU ODABRATI?


Hello...
Me, again. Danas je post vezan za školu, odnosno odabir srednje škole, što je zapravo jedan od najvažnijih koraka u svačijem životu. Ako još niste upisali srednju školu, a namjeravate ove godine ili će vam dobro doći ovi savjeti sljedeće godine pročitajte post :)


Prvo i osnovno je važan razgovor. Razgovor, razgovor i samo razgovor. Posavjetuj se sa roditeljima ili školskim djelatnicima; učiteljima ili pedagozima/psiholozima. Kada razgovaraš sa roditeljima moraš imati na umu da ti oni žele samo najbolje, zato je važno uzeti i njihovo mišljenje u obzir. Iako nekada mogu dati dobar savjet, nekada misle da naši snovi i ideje nisu dobre, pa tako pokušavaju nadmetnuti svoje ideje, ali to im nikako ne dopustite. Ne dopusite da odlučuju umjesto vas i da vas tjeraju na nešto što ne želite. Razgovarajte otvoreno s njima.

Osim upisivanja škole zbog roditelja, ne upisujte srednju i zbog prijatelja, odnosno zbog društva. Ne, ne i ne. Ako se bojiš da ćeš poslije osnovne izgubiti svoje prijatelje samo zbog odabira škole, znaj da ti to nisu prijatelji i ne padaj pod njihov utjecaj. Odaberi školu prvenstveno zbog svoje budućnosti, a ne zbog društva, ionako ćeš ga pronaći u srednjoj.


Sljedeće, moraš dobro razmisliti koliko učiš, koliko si spreman učiti i koliko planiraš u skladu sa srednjom školom koju odabereš. Ako učenje zaista ne voliš, ne dopusti da upišeš školu koja to stvarno zahtjeva.

Isto tako, kod odabira srednje škole treba dobro razmisliti i o lokaciji. Zaista je bitno odabrati školu do koje možeš doći pješice ili doputovati autobusom ili vlakom. Prijevoz zna biti skup, a za roditelje je to možda i teško. Ako ti je škola dosta udaljena od tvog doma, razmisli o učeničkim domovima.


Ako si se kao ja već odlučio koju češ školu upisati, na stranicama škole potraži popis učenika koji pohađaju tu školu i kontaktiraj nekog učenika. Svi većinom danas imamo društvene mreže, tako da ti ovo ne bi trebao biti teški zadatak. Zamoli ga/ju nekati kaže svoje iskreno mišljenje o školi i ono što te čeka u njoj.


I na kraju ovog posta, želim vam poručiti da upišete ono što vi želite, a ne ono što žele vaši prijatelji i roditelji. Ipak, poslušajte ove savjete, nadam se da će nekome pomoći :)

P.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

IDEJE ZA PLANER

ZAŠTO MORAŠ UŽIVATI U LJETU?